Bleeding Rose

Et fristed for selvskadere
 
IndeksIndeks  CalendarCalendar  FAQFAQ  SøgSøg  Tilmeldte brugereTilmeldte brugere  GrupperGrupper  TilmeldTilmeld  Login  

Share | 
 

 Facts om selvskade » Afhængighed - en biologisk forklaring (Taget fra Bleeding Rose)

Go down 
ForfatterBesked
Lene

avatar

Antal indlæg : 258
Join date : 01/11/10

IndlægEmne: Facts om selvskade » Afhængighed - en biologisk forklaring (Taget fra Bleeding Rose)   Søn nov 14, 2010 11:41 am

Undersøgelser tyder på, at afhængigheden af cutting kan opstå, fordi der er sket en forstyrrelse i omsætningen af serotonin (et at hjernens signalstoffer).
Serotonin har betydning for bl.a. reguleringen af impulsivitet, aggression, søvn og sexliv. Forstyrrelser i serotonin-omsætningen ses fx ved despression, angst og OCD.
Man har fundet et nedsat serotonin-niveau hos selvskadere og mennesker med personlighedsforstyrrelser.
Depressionsmidler kan øge omsætningen af serotonin og derved mindske den selvskadende adfærd.
Nogle forskere mener, at selvskadende borderline-patienter har et forhøjet niveau af adrenalin, som kommer til udtryk når man står i en kæmp- eller flygt situation. Hvis man har et forhøjet adrenalin-niveau, bevirker det, at man i en stress-tilstand ikke kan falde til ro (og få adrenalin-niveauet ned) på andre måder end at skære sig. Derfor mener nogle forskere, at ’cuttere’ altid føler sig urolige og nervøse pga. stress. Det vides ikke hvorfor, men det kan være pga. en lav stress-tærskel eller overgreb i barndommen.
Beta-endorfiner sammen med bl.a. enkefaliner kan give ro og afspænding ved cutting, og de er derfor også skyld i afhængigheden. Der er fundet en øget mængde enkefaliner i blodet hos borderline- og selvskadepatienter, som kan forklare, hvorfor nogle ikke føler smerte ved cutting, samt at de oplever en lettelse bagefter. Dette kan betegnes som en auto-afhængighed, som er en afhængighed af kroppens egne stoffer. Endorfiner og enkefaliner er kroppens egen udgave af morfin eller heroin, og de uskilles hver gang man gentager den selvskadende adfærd. Til sidst opnås en afhængighed af stofferne, og den selvskadende handling må gentages oftere og oftere for at man undgår abstinenser.

Abstinenser forekommer ligesom ved fx et pludseligt rygestop. Det ses ved eksempelvis:
kvalme
svedeture
indre uro
rysten

Der er stor risiko for tilbagefald, hvis man først er blevet afhængig af selvskadende adfærd, fordi man både bliver afhængig af cutting som en coping-strategi og af endorfinerne.
Tilbage til toppen Go down
Vis brugerens profil https://www.youtube.com/watch?v=gHWYW6Tw67A&feature=BFa&l
 
Facts om selvskade » Afhængighed - en biologisk forklaring (Taget fra Bleeding Rose)
Tilbage til toppen 
Side 1 af 1

Permissions in this forum:Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Bleeding Rose :: Det selvskadende univers :: Årsager og følelser-
Gå til: