Bleeding Rose

Et fristed for selvskadere
 
IndeksIndeks  CalendarCalendar  FAQFAQ  SøgSøg  Tilmeldte brugereTilmeldte brugere  GrupperGrupper  TilmeldTilmeld  Login  

Share | 
 

 Råd til den der står med en selvskadende - se også de andre råd under pårørende

Go down 
ForfatterBesked
Lene

avatar

Antal indlæg : 258
Join date : 01/11/10

IndlægEmne: Råd til den der står med en selvskadende - se også de andre råd under pårørende   Tors nov 18, 2010 12:09 pm

Her kommer lidt gode råd, som man kan bruge hvis man står med en der har selvskadet:

- Anerkendelse:
Vis med åbent ansigt, at du ikke er ved at løbe skrigende væk eller ringe efter en psykiater der kan overtage. Lige nu er du formodentlig den vigtigste person til at være tilstede, specielt hvis den selvskadende har fortalt om eller vidst dig, at han/hun har det skidt. At afvise personen her ville føles som at have brækket armen ved et uheld og alle vender ryggen til.

- Ro:
Her gælder det samme som i andre krisesituationer. Hvis den der skal hjælpe, løber rundt om sig selv for at finde nogle til at tage over, fordi man ikke selv har kontrol over situationen, er det meget ubehageligt at være den, som har brug for hjælpen. Er situationen af sådan en karakter, at du kan mærke, at det her kan du ikke, må du sørge for, at en anden person kan tage over. Er der ikke andre, må du skubbe dig selv i baggrunden og tage dig af den selvskadende, helt som stod du alene på en landevej med en tilskadekommen.

- Bekymring:
Fortæl gerne at du er begymret. Det viser, at du tager den selvskadende alvorligt, for det er bekymrende, når man har det så skidt, at man er nødt til at skade sig selv. Vis din bekymring for, hvordan den selvskadende har det, frem for de skader hun/han påfører sig, derved nåes der ind til kernen istedet for at fokusere på symptomerne. Omformet til en ryger, ville man også spørge índ til hvorfor han/hun er ked af det mere end hvor mange smøger han/hun ryger og hvilket af mærke. Hvor mange sår der er lavet og med hvilket redskab er altså mindre vigtigt end, hvad den selvskadende er ked af. Er skaderne så alvorlige at de er behandligskrævende, er det selvfølgeligt det, der først skal ses på.

- Forståelse:
Det at man mødes af en person med åbent ansigt, som spørger ind til, hvordan man har det, gør at man føler sig forstået. Tag gerne om den selvskadende, hvis han/hun vil tillade det og det føles naturligt.

- Respekt:
Respekter at den selvskadende måske ikke kan fortælle ret meget om, hvordan han/hun har det lige nu. Den selvskadende er i krise og skal behandles sådan. Forlang ikke lange forklaringer om hvorfor og forlang ikke at se skaderne. Lad den selvskadende selv vise dem, hvis han/hun gerne vil og ellers respektere at det er en meget afklædt følelse at fremvise sin selvskade.

- Håb:
Vis den selvskadende, at du er der for at hjælpe, at du ikke forsvinder. På længere sigt er det også vigtigt, at du er med til at skabe et håb for, at tingene på sigt vil blive anderledes. Som selvskadende kan man som oftest ikke se, at der er en fremtid eller at tingene kan være anderledes.

- Information:
Søg information. Både den faglige på sider som Livslinien eller LMS, men læs også gerne Zebrapigen af Sofia Åkerman eller Lines Historie af Line Hersted, som beskriver følelserne bag selvskaden.

- Fortrolighed:
Det er vigtigt at skabe fortrolighed. En del af fortroligheden er også at være ærlig om, at du bliver nødt til at gå videre med det, hvis du f.eks.er lærer/pædagog. Så har den selvskadende mulighed for at vælge, hvormeget du skal vide, samtidig med at fortroligheden ikke bliver brudt. Har du først lovet at holde det hemmeligt og alligevel må gå videre med det, er det svært at opbygge en ny fortrolighed.

- Forsigtig udspørgen:
Mærk efter, hvor den selvskadendes grænse går for, hvad du skal vide. Pas på hvis du ikke er uddannet psykolog, at du ikke åbner op til gemte sorger hos personen, da det kan gøre den selvskadende endnu mere sårbar og resultere i endnu stærkere selvskade. Spørg gerne ind og sig til den selvsadende at han/hun kun skal svare på det vedkommende har lyst til. Bryder den selvskadende sammen, så trøst i stedet for at spørge videre.
Tilbage til toppen Go down
Vis brugerens profil https://www.youtube.com/watch?v=gHWYW6Tw67A&feature=BFa&l
 
Råd til den der står med en selvskadende - se også de andre råd under pårørende
Tilbage til toppen 
Side 1 af 1

Permissions in this forum:Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Bleeding Rose :: Pårørende :: Selvskadere til pårørende-
Gå til: